Kisah Makcik Tua Minta Tudung Jadi Viral

30
12372

Kisah seorang makcik yang mendapat bantuan daripada pasukan bantuan sukarelawan banjir menjadi viral di media sosial.

Sukarelawan banjir, Nik Zahrinawati Nik Zahari berkata, pada mulanya, makcik itu melambai ke arah pasukan sukarelawan, dengan kepalanya bersarung beg plastik sambil memegang sebatang tongkat.

Malah katanya, apabila didekati, makcik itu hanya meminta sehelai tudung untuk dipakai, setelah memberitahu dia baru dibawa turun oleh pasukan bomba dari kawasan bukit di Kampung Karangan, Kuala Krai, petang semalam.

“Benda pertama yang makcik itu minta ialah tudung. Kami ambil tudung dan bagi pada dia, dia terus buka plastik (yang disarung di kepala) dan pakai. Saya tidak tahan, nangis di situ juga.

“Barang yang paling dia minta ialah tudung, kain sarung. Sebab dia kata, kain yang dia pakai dah seminggu dan sudah kena air kencing dan dia juga minta telekung.

“Paling akhir dia minta, ayat dia ‘kalau ada sebutir dua beras, berilah’, dan kami bagi pada dia,” kata Nik Zahrinawati ketika dihubungi.

Semoga makcik ini dan mangsa banjir yang lain diberikan ketabahan dalam menghadapi musibah besar ini.

30 COMMENTS

  1. Allahuakbar…..betapa sucinya makcik ni wlu dlm keadaan begini apa yg pertama dia minta adalah ialah tudung.jd disini sy ingin berpesan kepada pmpuan dluar sana tdk kira pangkat kedudukan kekayaan pun jagalah aurat.itu yg diajar dalam islam.wallahu'alam…..

  2. Allahuakbar…..betapa sucinya makcik ni wlu dlm keadaan begini apa yg pertama dia minta adalah ialah tudung.jd disini sy ingin berpesan kepada pmpuan dluar sana tdk kira pangkat kedudukan kekayaan pun jagalah aurat.itu yg diajar dalam islam.wallahu'alam…..

  3. Ya allah tersentuh hati…kalau sy dekat dengan makcik…insyallah saya ambik makcik duduk dgn sy….sy akan jaga makcik mcm mna jaga mak saya…sayu ya alalh…moga makcik nie sntiasa dalam keadaan baik2

  4. Org klu dah takut Allah, mmg dlm dirinya akan sentiasa berjaga2 dgn setiap tindakannya takut2 dpt murka Allah, aurat adalah tuntutan syariat yg patut dijaga…moga kisah makcik ni jd tauladan buat wanita muslim diluar sana..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here