Penyokong TFC kecewa pengadil tidak professional

0
1583
Aksi perlawanan Liga Super 2018 TFC menentang JDT di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah kelmarin.

Penyokong Terengganu Football Club (TFC) tampil meluakan ketidakpuashatian berhubung keputusan pengadil Zulkarnain Zakaria yang membuat keputusan tidak professional dalam aksi Liga Super TFC dan Johor Darul Ta’zim kelmarin.

Ramai yang mempertikaikan tindakan pengadil yang seolah-olah bertindak mengikut emosi termasuk mudah melayangkan kad kepada pemain walhal beliau boleh sekadar memberi amaran kepada kesalahan kecil dilakukan.

Permainan keras yang dilakukan pasukan pelawat tidak diberikan sebarang amaran dan situasi ini menambah kemarahan penyokong TFC yang hadir pada malam itu.

Isu ini bukan mahu mencari alasan kekalahan TFC kepada JDT tetapi  mahu menunjukkan pasukan Terengganu kerap menjadi mangsa dalam perlawanan berprofil tinggi seperti yang berlaku pada musim sebelum ini.

Pengadil itu juga tidak memberi sebarang tindakan atau kad kepada pemangku jurulatih JDT Raul Longhi yang mengganggu perlawanan apabila cuba menghalang lontaran bola oleh pemain Lee Tuck walaupun jelas beliau mahu mengganggu permainan.

Seorang pengguna Facebook Wan Abas melontarkan pandangan mengenai mutu pengadilan yang tidak profesional dan berharap isu tidak berulang terutamanya melibatkan perlawanan besar dan mendapat tumpuan ramai.

Tahniah JDT. Semalam sempat Ayh Wan gi tengok bola. Ramai yg kata banyok keputusan pengadil tidak adil dan sebagainya. Ayah Wan tengok ada lah beberapa keputusan yg tidak menyebelahi tuan rumah.

Jika kita lihat di EPL pun pengadil akan sedikit condong pada tuan rumah kerana ingin melihat melihat permainan yang kompetatif.

Setiap keputusan yg di buat mestilah dapat memberi kepuasan peminat dan ia berbentuk subjektif dan penuh dengan seninya yang tersendiri. Kerana perlawan bolasepak adalah sebuah sukan ( hiburan). Contohnya kad yg ingin di layankan. Apa fungsi kad itu sebenarnya. KAD adalah alat untuk kita mengawal agar perlawan tidak bertukar agresif dan tidak dapat di kawal di dalam setiap perlawanan. Jika boleh dikawal tidak perlu keluarkan kad dan memadai bagi amaran sahaja dan cuba elakan bagi kad merah kerana ianya akan menjejaskan mutu permainan bola tersebut. Bola sepak adalah satu seni dan amat menghiburkan.

Pengadil perlu mengikut kesesuai dan pandai untuk menjadikan perlawanan itu bermutu dan penonton terhibur denganya. Ia tidak perlu terlalu rigid dan mengikut buku untuk membuat keputusan. Peraturan adalah garis panduan sahaja untuk pengadil supaya tiada keputusan double standard di buat.

Contoh perlawanan Terengganu dan JDT semalam pengadil boleh berikan penalti di atas penyerang Terengganu Kipre( ada contact) yang di jatuhkan di dalam kotak penalti ( separuh masa kedua). Bagi memberikan keseimbangan perlawanan dan ia akan menjadi perlawanan akan lebih menarik. Penonton(stake holder) akan terhibur dengan kemenangan tersebut.

Ayah Wan ada dengor penonton kata JDT main 12 orang dan kata Pengadil takut pada TMJ selaku President FAM pada masa kini. Ayah Wan merasakan TMJ juga tidak suka jika pengadil memberikan kelebihan pada pasukan JDT dan keputusan yang sentiasa memihak pada JDT. TMJ adalah pencetus kepada fenomena baru bola sepak Malaysia. Kita kene akui yang TMJ banyak memberikan kesan ( baik) dalam pembangunam bola sepak Malaysia. TMJ semestinya inginkan tahap profesionalisma pengadil di zaman beliau adalah yang terbaik dan pencetus kepada mutu pengadil tahap dunia.

Oleh itu pengadil perlu berani mencabar kelaziman jika ingin melihat bolasepak Malaysia maju kehadapan. Kualiti pengadil juga perlu dipertingkatkan selari dengan mutu pemain-pemain bola sepak pada masa kini. Gunakan kebijaksanaan agar permainan akan menjadi bertambah menarik dan bukan sekadar menyelesaikan tugasan yang diberikan.

Sekian terima kasih
Ayah Wan

#majulahsukanuntuksemua
#Pengadiltahapdunia
#webleedblackandwhite
#pleasenopoliticinfootball

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here