Pas perlu segera sambut tangan UMNO demi kelangsungan politik?

0
819

Bekas Pengarah Pilihanraya PAS Pusat, Dato’ Mustafa Ali berkata, pendekatan parti itu yang mahu menjadi ‘king maker’ dalam politik negara tidak akan berjaya.

Kata bekas Exco Kerajaan Negeri Terengganu itu, “King maker hanya boleh berperanan apabila negara dalam keadaan ‘hung parliment’ (parlimen tergantung) tetapi kita sekarang mahu menyertai pilihan raya yang ada kerajaan dan pembangkang”.

Mustafa yang juga bekas Pesuruhjaya PAS Terengganu bercakap atas pendapat peribadi beliau dan bukan atas nama PAS dalam satu Sidang Media di Hotel Tanjung Vista, Kuala Terengganu hari ini.

Justeru itu kata bekas Ahli Parlimen Dungun itu, PAS perlu berunding dengan UMNO dan  memberi respon segera kepada UMNO serta mencari jalan untuk menyahut seruan agar kedua-dua parti Melayu Islam itu mengadakan pertemuan bagi memutuskan kerjasama, sekurang-kurangnya kedua belah pihak memahami hala tuju politik masing masing.

Katanya, sebagai orang lama dalam politik tanahair, mengharapkan ‘pertemuan’segera diadakan untuk memutuskan sesuatu bagi ‘kerjasama’ kedua belah pihak itu.

“Ketika ini UMNO sahaja yang telah banyak mengangkat Agama Islam ditempat yang tinggi menerusi peranan perlembagaan negara yang telah termaktud sejak ianya diwujudkan’

“Pas pernah bekerjasama dengan DAP dan PKR, banyak merosakkan kepimpinan parti dan tidak memberi keuntungan kepada syiar islam tetapi sebaliknya”, katanya.

Tambah Mustafa, memandangkan UMNO adalah jalan yang sama menegakkan Islam dan Melayu, barisan kepimpinan Pas perlu berhenti main ‘tarik tali’ dan menilai kembali tawaran kerjasama bersama UMNO pada PRU 14 nanti.

Sumber : kulihatlangitbiru.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here