‘Arwah termenung di muka pintu, berubah jadi pendiam’

0
889

MARANG – “Sebelum keluar, dia termenung di muka pintu, saya tengok juga kat dia. Ingat dia tunggu masa hendak keluar bekerja, tak sangka itu jadi petanda dia bakal meninggalkan kami,” kata Wahab Mahmud, 62.

Wahab merupakan bapa kepada Lukman Alhakim, 30, yang meninggal dalam kemalangan membabitkan dua kenderaan di Kilometer 36, Jalan Kuala Terengganu ke Kuantan di sini, petang semalam.

Dalam kejadian lebih kurang jam 3.10 petang itu, anak lelaki tunggal Wahab itu tersepit di tempat duduk penumpang hadapan kereta Proton Wira selepas kereta dinaikinya itu bertembung Perodua Bezza.

Wahab berkata, sebelum kejadian, anaknya bersama dua lagi rakan dalam perjalanan pulang ke rumah di Jerung Seberang selepas selesai mengukur tanah di Merchang.

Bapa mangsa, Wahab Mahmud

Menurutnya, bukan sahaja termenung tetapi anaknya juga menjadi pendiam walaupun meluangkan banyak masa bersama sebelum keluar sekitar jam 9.00 pagi termasuk menukar tayar kereta mangsa.

“Bagaimanapun keretanya itu ditinggalkan di rumah rakan dan mereka bertiga menaiki sebuah kereta lain untuk ke Merchang. Mereka bertiga bekerja bersama sebagai pengukur tanah,” katanya, hari ini.

Apa yang menyedihkan, kata Wahab, sebelum kejadian anak lelaki tunggalnya itu juga sempat bergurau dengannya walaupun selepas itu arwah tidak bercakap banyak kerana sifatnya memang begitu.

“Pagi itu dia suruh saya mengurutnya… Tapi sebelum itu dia bergurau dengan saya, dia kata, ada orang nak mari nak mengurut tapi dia pula yang bawa masuk minyak urut dan suruh urutkan dia,” katanya.

Arwah meninggalkan seorang balu, Norain Saad, 27, dan tiga anak berusia diantara empat bulan sehingga 10 tahun.

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Jerung Seberang tengah malam tadi selepas Ketua Pemuda Pas Marang, Yusuf Abdul Hadi mengetuai solat jenazah di Surau Bukit Chempedak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here