Adakah Mahathir PM sementara atau Wan Azizah TPM sementara?

0
450

Pakatan Harapan memberitahu kita bahawa Mahathir adalah Perdana Menteri sementara dan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri jika gabungan itu memenangi PRU14. Rekod prestasi Mahathir tidak membuktikan bahawa perkara itu akan berlaku. Apa yang akan berlaku ialah Wan Azizah yang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri sementara Mahathir akan kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia Ketujuh. Dan ia akan menjadikan Mukhriz dan bukan Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

Dan tidak hairanlah, kerana Syaitan sendiri menyamar sebagai malaikat cahaya. Oleh itu, tidak hairanlah, jika hamba-hambanya juga menyamar sebagai hamba kebenaran. Akhirnya mereka akan dapat pembalasan sepatutnya. (2 Korintus 11: 14-15)

Trik terbesar syaitan yang pernah dibuat adalah meyakinkan dunia bahawa dia tidak wujud. (Kevin Spacey dalam filem The Usual Suspects).

TPM Pakatan dan PM sementara, yang akan menjadi TPM sementara Pakatan dan PM ke-7 Malaysia

Pada hari Ahad, 7 Januari 2018, Pakatan Harapan mengumumkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri dan Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri ditentukan jika gabungan itu memenangi pilihan raya umum akan datang atau PRU14. Walau bagaimanapun, Mahathir hanya akan menjadi Perdana Menteri sementara.

Setiausaha Agung Pakatan Harapan, Saifuddin Abdullah, berkata perjanjian itu dibuat oleh empat parti dalam gabungan itu bahawa Mahathir mesti memberi laluan kepada Anwar Ibrahim untuk mengambil alih sebaik sahaja kerajaan baru memperoleh pengampunan diraja untuknya.

Walaupun Anwar dibebaskan pada 11 Jun 2018, yang akan berlaku selepas pilihan raya umum, beliau akan dihalang daripada bertanding dalam pilihan raya selama lima tahun, yang bermaksud sehingga selepas PRU15. Itu akan menjadikannya mustahil untuk menjadi Perdana Menteri sehingga selepas Jun 2023. Jadi, mereka perlu mendapatkan DYMM Yang di-Pertuan Agong untuk memberi pengampunan kepada Anwar sebaik saja Pakatan Harapan membentuk kerajaan persekutuan yang baru.

Jadi Mahathir akan mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri sementara jika keputusannya pada Hari Pengundian mengesahkan Pakatan Harapan telah memenangi lebih daripada 112 kerusi Parlimen. Keesokan harinya mereka akan mengemukakan permohonan kepada Lembaga Pengampunan (lihat Artikel 42 Perlembagaan Persekutuan di bawah) bagi mendapatkan pengampunan untuk Anwar. Apabila pengampunan diberikan, salah seorang Anggota Parlimen PKR akan meletakkan jawatan supaya pilihan raya kecil dapat diadakan. Anwar akan bertanding pada pilihan raya kecil ini dan jika dia menang, Mahathir akan meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri Ketujuh supaya Anwar dapat mengangkat sumpah dan mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-8.

Pada bulan Ogos 1998, Mahathir memberitahu Anwar bahawa beliau akan berundur untuk membenarkan Anwar mengambil alih sebagai Perdana Menteri dan beberapa hari kemudian Mahathir memungkiri janjinya dan “membunuh” timbalannya

Sangat bersih. Sangat licin. Dan sangat jelas. Atau kita didorong untuk percaya. Tetapi, seperti yang dikatakan Kevin Spacey, “Trik terbesar syaitan adalah meyakinkan dunia bahawa dia tidak wujud.” Dan rekod Mahathir telah membuktikan bahawa dia adalah raja penipu yang akan membuatkan bahkan iblis menjadi malu.

Seseorang yang pernah berada di dalam pasukan ‘Boys Boffin’ Mahathir semasa Pasukan A / Pasukan B pada akhir 1980-an pernah berkata, “Dengan bomoh, anda tidak mendengar apa yang dia katakan tetapi ‘mendengar’ apa yang dilakukannya.” Bomoh adalah nama kod nama Mahathir yang digunakan untuknya dan apa yang mereka maksudkan ialah Mahathir boleh mengatakan satu perkara tetapi itu hanyalah penipuan. Apa yang dilakukannya pada akhirnya adalah apa yang diambil kira, bukan apa yang dia katakan.

Sejak itu, kami tahu bagaimana untuk mentafsirkan mesej rahsia Mahathir. Walau bagaimanapun, Anwar tidak, sebab itulah pada 31 Ogos 1998 dia gagal ‘mencium’ bahawa dia hanya mempunyai beberapa jam lagi untuk hidup sementara yang lain telah menyiapkan kain kafannya.

Oleh itu, Pakatan Harapan memberitahu kita bahawa Mahathir adalah Perdana Menteri sementara dan Wan Azizah sebagai Timbalan Perdana Menteri jika gabungan itu memenangi PRU14. Rekod prestasi Mahathir tidak membuktikan bahawa perkara itu akan berlaku. Apa yang akan berlaku ialah Wan Azizah yang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri sementara Mahathir akan kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia Ketujuh. Dan ia akan menjadikan Mukhriz dan bukan Anwar sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

Mahathir menggulingkan Abdullah untuk membunuh Khairy maka Mukhriz boleh menjadi pemimpin Pemuda Umno

Marilah kita imbas kembali 12 tahun lalu dari Jun 2006. Mengapa Mahathir melepaskan tserangan pertamanya pada Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 24 Jun 2006? Ia kerana menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin, adalah ancaman kepada kerjaya politik Mukhriz. Kedua-dua Khairy dan Mukhriz akan memimpin kepala kepimpinan Pemuda Umno dan hanya satu yang akan berjaya. Dan itu adalah Khairy.

Jadi Mahathir perlu menggulingkan Abdullah agar Khairy dapat dibunuh, yang akan memberi Mukhriz peluang yang mudah untuk memenangi kepimpinan Pemuda Umno. Pada 3hb April 2009 Abdullah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri dan kemudiannya pada tahun itu pemilihan parti Umno diadakan. Bagaimanapun, Khairy masih menang walaupun bapa mertuanya tidak lagi menjadi Perdana Menteri. Mahathir penuh dengan kekecewaan, Boboi Mukhriz kalah. Malah, beliau mendapat tempat ketiga dengan Khir Toyo di tempat kedua.

Walaupun selepas Mahathir menggulingkan Abdullah untuk membunuh Khairy, Mukhriz masih kalah pertandingan kepimpinan Pemuda Umno

Pada tahun 2013, Mukhriz memutuskan melupakan kepimpinan Pemuda Umno sama sekali dan pergi terus kepada jawatan Naib Presiden Umno. Ahmad Zahid Hamidi, Mohd Shafie Apdal dan Hishammuddin Hussein berada tiga slot teratas (dalam urutan itu) manakala Mukhriz, di tempat keempat, kalah. Itulah ketikanya Mahathir memutuskan Perdana Menteri Najib Tun Razak terpaksa disingkirkan. Sekiranya Mukhriz akan menjadi Perdana Menteri maka Najib mesti digulingkan. Dan ketika itulah mereka juga mencetuskan pelan permainan 1MDB sebagai pemangkin untuk menggulingkan Najib.

Oleh itu, selama 12 tahun yang lepas sejak 2006, ia selalu menjadi mengenai Mukhriz. Ia mengenai Mukhriz pada tahun 2006. Ini mengenai Mukhriz pada tahun 2009. Ini mengenai Mukhriz pada tahun 2013. Ini mengenai Mukhriz pada tahun 2015. Jadi kenapa ia tidak sepatutnya mengenai Mukhriz sekarang? Apa yang telah berubah sejak 12 tahun yang lalu? Tiada apa-apa pun! Apa yang dilakukan Mahathir sekarang, dan yang termasuk langkah terakhirnya semalam, adalah mengenai Mukhriz.

Perjanjian penggantian Umno dibuat pada tahun 1976 tetapi Mahathir tidak menghormatinya

Jadi, bagaimanakah akan membantu Anwar mendapatkan pengampunan, dan membantu Anwar bertanding dalam pilihan raya kecil selepas mendapat pengampunan itu, dan melepaskannya supaya Anwar dapat mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8, membantu Mukhriz menjadi Perdana Menteri? Apabila Anwar mengambil alih daripada Mahathir sebagai Perdana Menteri dia akan memecat isterinya sendiri, Wan Azizah, dan menggantikannya dengan Mukhriz, dan kemudian mengetepikan supaya Mukhriz boleh mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia Kesembilan? Apabila Anwar menjadi Perdana Menteri dia akan menyembelih Mukhriz dan Mahathir bersamanya.

Menurut perjanjian tiga pihak yang dibuat antara Mahathir, Tun Hussein Onn dan Tengku Razaleigh Hamzah pada tahun 1976, Mahathir akan melantik Razaleigh sebagai Timbalan Perdana Menteri sebaiknya mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia keempat. Mahathir mengambil alih sebagai Perdana Menteri Malaysia keempat pada tahun 1981 dan beliau tidak menghormati perjanjian tripartit itu. Jadi mengapa Mahathir perlu menghormati perjanjian tripartit yang dibuat dengan Anwar dan Wan Azizah pada hari Ahad untuk mengetepikan dan membenarkan Anwar mengambil alih sebaik sahaja pengampunan Agong diberikan?

Selepas menyokong Tun Musa Hitam sebagai Timbalan Perdana Menteri yang baru, Mahathir menyingkirkannya lima tahun kemudian pada tahun 1986 apabila timbalannya menjadi lebih popular daripada dia dan menimbulkan ancaman. Mahathir kemudian menggantikan Musa dengan Tun Ghafar Baba dan enam tahun kemudian, pada tahun 1993, menggantikannya dengan Anwar – yang juga bertahan hanya lima tahun.

Menurut perjanjian tiga pihak yang dibuat antara Hussein Onn, Mahathir dan Razaleigh pada tahun 1976, Mahathir akan melantik Razaleigh sebagai timbalannya apabila beliau mengambil alih sebagai PM ke-4 tetapi itu tidak berlaku

Mahathir ‘makan’ Timbalan Perdana Menteri. Dia juga ‘makan’ Tengku Razaleigh sebelum dia menjadi Timbalan Perdana Menteri. Jadi, adakah kita rasa Mahathir tidak akan ‘makan’ Wan Azizah dan sebaliknya akan membolehkannya terus sebagai Timbalan Perdana Menteri ketika dia menunggu suaminya mendapat pengampunan, dibebaskan dari penjara, bertanding dengan pilihan raya, dan kemudian mengambil alih sebagai Perdana Menteri yang baru?

Lihatlah apa yang berlaku kepada Timbalan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. Jika Muhyiddin dengan sabar menunggu dia boleh mengambil alih sebagai Perdana Menteri apabila Najib bersara, katakan sekitar 2020 atau lebih. Tetapi jika Muhyiddin mengambil alih sebagai Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri yang baru akan menjadi salah satu daripada tiga Naib Presiden Umno – Ahmad Zahid Hamidi, Mohd Shafie Apdal atau Hishammuddin Hussein – dan kemungkinan besar VP dengan undi tertinggi.

Jika Mahathir membenarkan Muhyiddin menjadi PM baru selepas Najib, salah satu daripada tiga dan bukan Mukhriz akan menjadi TPM baru

Ini bermakna Mukhriz tidak akan pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri, apatah lagi Perdana Menteri. Jadi Mahathir memerlukan Muhyiddin untuk tidak menunggu tetapi untuk menentang Najib. Kemudian ia akan menjadi pasukan tag Muhyiddin-Mukhriz berbanding pasukan tag Najib-Zahid. Hanya selepas itu Mukhriz boleh menjadi Perdana Menteri.

Jadi Muhyiddin mengorbankan kerjayanya dan kehilangan segalanya untuk membantu Mukhriz. Dan di manakah Muhyiddin sekarang? Beliau bermula sebagai Timbalan Perdana Menteri dan apa pengakhirannya? Muhyiddin tidak lagi bernilai apa-apa kepada Mahathir jadi mengapa Wan Azizah lebih bernilai? Ya, bukanlah Mahathir yang merupakan Perdana Menteri sementara. Wan Azizah yang merupakan Timbalan Perdana Menteri sementara. Sejarah telah membuktikan bagaimana Mahathir beroperasi.

Perlembagaan Malaysia, Perkara 42: Kuasa Yang di-Pertuan Agong

Perkara nombor: 42 (1) Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk memberikan pengampunan, penangguhan dan respit berkenaan dengan semua kesalahan yang telah dibicarakan oleh mahkamah tentera dan semua kesalahan yang dilakukan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan; dan Raja atau Yang di-Pertua Negeri suatu Negeri mempunyai kuasa untuk memberikan pengampunan, penangguhan dan respit berkenaan dengan semua kesalahan lain yang dilakukan di Negerinya.

Malaysia Today

PENAFIAN : Artikel pendedahan ini adalah diambil sepenuhnya dari laman blog Malaysia Today dengan tajuk asal Is Mahathir The Interim PM Or Wan Azizah The Interim DPM?. Segala isi kandungan ini adalah dari penulis blog berkenaan dan pihak Terengganu Times mungkin tidak bermaksud sedemikian. Pihak Terengganu Times berharap pihak yang dituduh/diceritakan dalam artikel ini tampil membuat penafian jika ini merupakan fitnah dari pihak tak bertanggungjawab keatas dirinya, atau sebaliknya. Terima kasih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here